Ep.19: Kulturell skam: en barriere for inkludering og mangfold

Season #2

I denne episoden reflekterer jeg rundt et viktig og komplekst tema, nemlig hvordan skam kan oppstå når en ikke følger de kulturelle normene og forventningene som omgir oss. Jeg deler refleksjoner om da jeg bodde hjemme hos foreldrene mine, som er vanlig i min arabiske kultur, men ikke i min norske. 

 

I tillegg tar jeg opp en aktuell hendelse i det norske offentlige rom: en kontrovers rundt en Oslo-rektor og håndhilsing. Jeg tar opp spørsmålet om hvorfor det har blitt et krav om å håndhilse, og hvilke konsekvenser det kan få for de som velger å hilse på andre måter.

 

Kulturell skam er et tema som kan ha alvorlige konsekvenser for enkeltpersoner, og det er viktig å forstå hvordan det påvirker oss som samfunn. Bli med meg i dagens episode mens jeg utforsker dette emnet og gir noen tips om hvordan vi kan bidra til et mer inkluderende og aksepterende samfunn.

 

Vil du holde deg oppdatert på podkasten og andre nyheter, og få tips og kunnskap om kulturell mangfold og inkludering? Meld deg på nyhetsbrevet mitt her

Følg meg også på sosiale medier her!

 

I tillegg til opplæringen som Endringsagent i arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, har disse bøkene inspirert til denne episoden: 

  1. Eltahawy, M. (2019).  The seven necessary sins for women and girls. Beacon Press
  2. Fisher, A.Q. & Rivas, M.E. (2001). Finding Fish: A memoir. William Morrow & Company 
  3. Mooro, A. (2019). The greater freedom. Life as a middle eastern woman outside the streotypes. Little A. 
  4. Said, E.W. (2003). Orientalism. Penguin Books Ltd. 
  5. Wikan, U. (2008). Om ære. Pax Forlag. 
  6. Wikan, U. (2005). For ærens skyld - Fadime til ettertanke. Universitetsforlaget.